De kracht van gedachten

innerlijke zelf
Help, ik wil geen hulp!
8 februari 2017
Leerdoelen zijn onzin
Leerdoelen? Onzin! Ongeacht of ze SMART zijn.
23 maart 2017
Gedachten

We denken wat af op een gemiddelde dag omdat we vele kleine en grote keuzes moeten maken. Om die keuzes te maken moeten we soms diep nadenken en soms doen we dingen op routine. In beide gevallen vormen gedachten de basis van onze keuzes. Die gedachten zijn ergens op een goed moment ontstaan zonder dat we daarbij nadrukkelijk stilstaan. Gedachten zijn het product van denken en zijn in onze hersenen opgeslagen in tal van neuronale netwerken. Gedachten zijn hersentechnisch dus netwerken van netwerken. Net als het internet eigenlijk.

 

Gedachten

Nu is het zo dat onze gedachten voor een belangrijk deel bepalen hoe we ons voelen. Als je negatieve gedachten hebt voel je je minder vrolijk dan wanneer je positieve gedachten hebt. Dat lijkt logisch en dat is het ook. Veel mensen die depressief zijn hebben doorgaans een overload aan negatieve gedachten. Die gedachten hebben ze zelf gevormd door op een bepaalde manier te denken. Jij vormt je eigen gedachten en die gedachten vormen jou vervolgens. Je kunt jezelf dus ergens in of uit denken! De basis hiervan ligt in je denkproces of je denkstrategie. Je kunt op verschillende manieren denken en die manier is sterk bepalend voor hoe je je daarna voelt.

 

Divergent en convergent

Een voorbeeld. Je kunt bijvoorbeeld divergent denken of convergent. Voor beide denkwijzen zijn er verschillende hulpmiddelen of trucs. Divergent betekent dat je je openstelt voor alles om je heen en dat je alles mag denken wat je wilt. De mentale luiken op je wereld zet je met andere woorden vol open. Door op die manier te denken kun je soms van de ene in de andere verbazing vallen. Je denkt sterk probleemgericht. Hoe hangt alles met elkaar samen. Oorzaak en gevolg. Het tegenovergestelde is convergent denken. Je kijkt als het ware door een koker naar de wereld en ziet relatief weinig. Deze manier van denken is oplossingsgericht. Aan het einde van de tunnel zie je het licht van de oplossing. Beide manieren van denken kun je combineren. Dat is wat strategen vaak doen. Continu uitzoomen in inzoomen.

 

Denkstrategie

Naast convergent en divergent denken zijn er nog talloze andere manieren van denken. Iedere manier leidt tot andere gedachten. Als je dus af wilt van je huidige gedachten of juist andere gedachten wilt omarmen, varieer dan eens van denkstrategie. Ervaar vervolgens de kracht van je nieuwe gedachten. En je gedachten, dat ben jij!

Rolf Bruins
Corporate Neuroloog